Pizza...

Pizza je velký kruhový plát světlého chlebového těsta (koláč), nahoře s náplní vyrobenou z rajčat, sýra a jiných ingredienci. Peče se v peci nebo troubě. Původem pochází z Itálie a stala se oblíbeným jídlem po celém světě. Restaurace, ve kterých se pizza připravuje se nazývají pizzerie.

Vznik

Předchůdce dnešní pizzy připravovali již starověcí egypťané v podobě jednoduchých plochých koláčů. Od nich je časem převzali Římané. Název pizza je odvozen ze slova picea, které pochází z neapolského dialektu italštiny. Označovaly se jím pečené placky z kynutého těsta, na které se kladly další ingredience[1]. Již na konci 17. století vznikaly první pizzerie[2]. V 18. století se začalo s přidáváním rajčat a tím vlastně vznikla pizza v podobě jak ji dnes známe. O další rozvoj pizzy se postarali italští přistěhovalci v Americe, kam si své technologie přinesli s sebou.

Dělí se do těchto kategorií

 

  •     Klasická pizza – jak se převážně vyrábí v českých pizzeriích
  •      Neapolská Margherita
  •     Celozrnná pizza – těsto se vyrábí z celozrnné mouky
  •     Bezlepková pizza – těsto se vyrábí z mouky, která neobsahuje lepek
  •     Pizza pan – pizza, která se peče v plechu

Metody pečení

 

  •     Pec na dřevo – Pizza v peci na dřevo se peče okolo tří minut (pec se vytápí na 380-500 °C)
  •     Pec elektrická – Profesionální elektrické pece lze také vytopit přibližně na 450 °C. Nevýhoda těchto pecí spočívá ve vysoké ztrátě teploty při každém otevření dveří pece.
  •     Pec plynová – (Plyn vyvěrá tryskami uvnitř oválné pece.) Plynová pec má podobné vlastnosti jako pec na dřevo.

pečení v peci na dřevo

čerpáno z Wikipedie.cz

obrázek z www.kamna-mlcoch.cz

Vyhledávání

Cestujeme po světě

Chcete se dozvědět i o dalších zemích světa? Navštivte stránky, které vytvořili moji spolužáci. Které země si vybrali?

© 2012 Všechna práva vyhrazena.

Vytvořte si webové stránky zdarma!Webnode